μενού

Διαδικτυακός έλεγχος εισιτηρίων: τι είναι;

Διαδικτυακός έλεγχος εισιτηρίων: τι είναι;

Ο διαδικτυακός έλεγχος εισιτηρίων είναι έλεγχος εισιτηρίων που γίνεται μέσω του διαδικτύου. Η άλλη επιλογή είναι να κάνετε έλεγχο εισιτηρίων στο αεροδρόμιο.

Προσοχή!

Σε περίπτωση αγοράς εισιτηρίων από δημοφιλείς αεροπορικές εταιρείες, όπως η Ryanair, η Wizz Air ή η EasyJet, συμφέρει να χρησιμοποιήσετε την επιλογή του διαδικτυακού ελέγχου εισιτηρίων, επειδή ο έλεγχος εισιτηρίων στον χώρο του αεροδρομίου περιλαμβάνει πρόσθετες χρεώσεις.

Τι είναι ο έλεγχος εισιτηρίων και γιατί πρέπει να γίνεται;

Κάθε επιβάτης πρέπει να έχει μία κάρτα επιβίβασης για να μπει στο αεροπλάνο (το εισιτήριο από μόνο του δεν αρκεί!). Η κάρτα επιβίβασης εκδίδεται κατά τον έλεγχο εισιτηρίων. Υπάρχουν δύο τρόποι να γίνει αυτό:

  • Διαδικτυακά – με χρήση της ηλεκτρονικής φόρμας. Πρέπει να εισαγάγετε τα απαιτούμενα στοιχεία και στη συνέχεια να εκδώσετε την κάρτα επιβίβασης, να την εκτυπώσετε και να την έχετε μαζί σας στο αεροδρόμιο (θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για τον διαδικτυακό έλεγχο εισιτηρίων στη συνέχεια του άρθρου).

  • Στον χώρο του αεροδρομίου – στη θυρίδα ελέγχου εισιτηρίων της αεροπορικής εταιρείας ή στο μηχάνημα αυτοεξυπηρέτησης ελέγχου εισιτηρίων – σε αυτήν την περίπτωση, η κάρτα επιβίβασης εκτυπώνεται από τον υπάλληλο της αεροπορικής εταιρείας ή από το μηχάνημα (θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τον έλεγχο στον χώρο του αεροδρομίου στη συνέχεια του άρθρου).

 

Κάθε επιβάτης έχει μια κάρτα επιβίβασης με συμπληρωμένα στοιχεία. Το πλαίσιο των στοιχείων καθορίζεται από την αεροπορική εταιρεία. Επιπλέον, τα απαιτούμενα στοιχεία ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με το δρομολόγιο, το οποίο σχετίζεται με την προϋπόθεση βίζας που καθορίζεται από τη χώρα άφιξης. Συνήθως κατά τον έλεγχο εισιτηρίων πρέπει να δώσετε το όνομά σας και τον τύπο, τον αριθμό και τη σειρά του ταξιδιωτικού εγγράφου (δελτίο ταυτότητας, διαβατήριο), καθώς και πρόσθετα στοιχεία, όπως τη χώρα και τα στοιχεία σχετικά με την έκδοση και την εγκυρότητα του εγγράφου. Αυτό είναι σημαντικό επειδή κατά τον έλεγχο ασφαλείας γίνεται επαλήθευση της ταύτισης των στοιχείων της κάρτας επιβίβασης με τα έγγραφα.

Σε περίπτωση μη ταύτισης των αναφερθέντων στοιχείων, ο επιβάτης δεν θα μπορέσει να περάσει τον έλεγχο ασφαλείας. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του ελέγχου εισιτηρίων ορίζονται οι θέσεις στο αεροπλάνο – οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνονται στην κάρτα επιβίβασης που θα εκδοθεί.

Είναι απαραίτητο να παράσχετε στοιχεία κατά τον έλεγχο εισιτηρίων; Ναι, είναι απαραίτητο. Όταν κάνετε κράτηση αεροπορικού εισιτηρίου, πρέπει να αναφέρετε τα ονοματεπώνυμα των επιβατών, την ημερομηνία γέννησης και τα στοιχεία επικοινωνίας. Η κάρτα επιβίβασης περιλαμβάνει πιο αναλυτικές πληροφορίες. Αυτό προκύπτει από τις ισχύουσες απαιτήσεις ασφαλείας.

Επιπλέον, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της αγοράς του εισιτηρίου και της πτήσης, τα απαιτούμενα στοιχεία ενδέχεται να αλλάξουν (για παράδειγμα, η ισχύς του διαβατηρίου μπορεί να λήξει και το νέο έγγραφο που θα εκδοθεί να έχει διαφορετική σειρά και αριθμό). Για αυτόν τον λόγο, ο έλεγχος εισιτηρίων πραγματοποιείται λίγο πριν την αναχώρηση ή στην περίπτωση διαδικτυακού ελέγχου εισιτηρίων, η δυνατότητα παρέχεται μόνο λίγες μέρες πριν την αναχώρηση.

Προσοχή! Κάθε επιβάτης πρέπει να έχει τη δική του κάρτα επιβίβασης, συμπληρωμένη με τα απαιτούμενα στοιχεία, και ένα έγγραφο ταυτότητας που να επαληθεύει τα στοιχεία αυτά.

Χάρη στην eSky ο έλεγχος εισιτηρίων είναι απλός

Η eSky δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της που έχουν αγοράσει εισιτήρια από τις αεροπορικές εταιρείες Ryanair, Wizz Air ή EasyJet, να κάνουν έλεγχο εισιτηρίων διαδικτυακά μέσω του ιστοτόπου της. Αυτό στην περίπτωση της αεροπορικής εταιρείας Wizz Air μπορεί να γίνει μετά την παραλαβή αεροπορικού εισιτηρίου, εντός 30 ημερών (αν έχετε κάνει κράτηση θέσης) ή από 48 ώρες έως 3 ώρες πριν από την αναχώρηση (αν δεν έχετε κάνει κράτηση θέσης). Η Ryanair παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου εισιτηρίων από 2 ημέρες έως 2 ώρες πριν την αναχώρηση (εάν έχετε κάνει κράτηση θέσεων – έως 60 ημέρες πριν την αναχώρηση). Η αεροπορική εταιρεία easyJet επιτρέπει στους επιβάτες να κάνουν έλεγχο εισιτηρίων διαδικτυακά από 30 ημέρες έως 2 ώρες πριν από την αναχώρηση.

 

Άλλες εταιρείες που παρέχουν διαδικτυακό έλεγχο εισιτηρίων:

• Air Baltic – από 5 ημέρες πριν από την αναχώρηση έως το κλείσιμο του προσωπικού ελέγχου εισιτηρίων στο αεροδρόμιο.

• Alitalia (ισχύει μόνο για εισιτήρια Οικονομικής θέσης!) – από 24 έως 2 ώρες πριν την αναχώρηση.

• Ukraine International Airlines – από 48 ώρες (εκτός από τις πτήσεις από Άμστερνταμ, το δρομολόγιο Κίεβο-Βρυξέλλες και τις ναυλωμένες πτήσεις [από 24 ώρες] καθώς και τις πτήσεις από Βρυξέλλες, Γενεύη και Ζυρίχη [από 18 ώρες πριν την αναχώρηση]) έως 1 ώρα πριν την αναχώρηση (εκτός από τις πτήσεις από Τελ Αβίβ και Ζαπορίζια, στις οποίες περιπτώσεις ο έλεγχος εισιτηρίων κλείνει 3 ώρες πριν την αναχώρηση). Ο διαδικτυακός έλεγχος εισιτηρίων στο δρομολόγιο Κίεβο-Ρίγα και Ρίγα-Κίεβο περιλαμβάνει χρέωση, ενώ για τα υπόλοιπα δρομολόγια είναι δωρεάν. Από 1η Οκτωβρίου 2017, οι επιβάτες σε όλες τις πτήσεις της UIA, με εξαίρεση τις διηπειρωτικές πτήσεις και τις πτήσεις από την Κλάιπεντα, υποχρεούνται να καταβάλλουν πρόσθετο τέλος για έλεγχο εισιτηρίων στο αεροδρόμιο!

• AirAsia (ισχύει μόνο για τις πτήσεις εσωτερικού) – από 14 ημέρες έως 4 ώρες πριν την αναχώρηση (για την AirAsia X) ή έως 1 ώρα πριν την αναχώρηση (AirAsia).

• Spirit Airlines – από 24 ώρες έως 1 ώρα πριν την αναχώρηση.

• Jet2.com – από 28 ημέρες έως 5 ώρες πριν την αναχώρηση.

• El Al. – από 24 ώρες έως 3 ώρες πριν την αναχώρηση.

 

Σε περιπτώσεις που δεν αναφέρονται παραπάνω, ο έλεγχος εισιτηρίων γίνεται κανονικά στο αεροδρόμιο – με την προσέλευση στη θυρίδα ελέγχου εισιτηρίων (όχι αργότερα από 2 ώρες πριν την αναχώρηση), οι επιβάτες θα λάβουν τις κάρτες επιβίβασης δωρεάν.

 

Ο σύνδεσμος για τον διαδικτυακό έλεγχο εισιτηρίων αποστέλλεται μαζί με το email που θα λάβετε από την eSky

Οι πελάτες της eSky, ανάλογα με την κατηγορία του εισιτηρίου που έχουν αγοράσει, μπορούν να κάνουν τον έλεγχο εισιτηρίων με δύο τρόπους.

Πελάτες της υπηρεσίας διαδικτυακού ελέγχου εισιτηρίων

Σε περίπτωση αγοράς της πρόσθετης υπηρεσίας διαδικτυακού ελέγχου εισιτηρίων (υπάρχει δυνατότητα κατά την κράτηση αεροπορικού εισιτηρίου στον ιστότοπό μας), ο επιβάτης θα λάβει ένα email, το οποίο θα συνοδεύεται από ένα ηλεκτρονικό εισιτήριο και έναν σύνδεσμο για τη φόρμα ελέγχου εισιτηρίων. Χάρη σε αυτό, ο επιβάτης μπορεί να παράσχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον έλεγχο εισιτηρίων πριν το άνοιγμα του διαδικτυακού ελέγχου εισιτηρίων του αερομεταφορέα (συνήθως γίνεται 2-4 ημέρες πριν την αναχώρηση). Οι συνεργάτες μας θα ολοκληρώσουν αυτήν τη διαδικασία όταν ξεκινήσει ο έλεγχος εισιτηρίων της αεροπορικής εταιρείας. Θα λάβετε την κάρτα επιβίβασης προς εκτύπωση. Η κάρτα επιβίβασης θα αποσταλεί στη διεύθυνση email που καταχωρήθηκε κατά την κράτηση, όχι νωρίτερα από 48 ώρες από την κράτηση και όχι αργότερα από 8 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης.

Πελάτες χωρίς την υπηρεσία διαδικτυακού ελέγχου εισιτηρίων

Εάν ο επιβάτης δεν έχει αγοράσει την υπηρεσία διαδικτυακού ελέγχου εισιτηρίων, θα λάβει μόνο ένα email με το αεροπορικό εισιτήριο και μια ειδοποίηση για την ημερομηνία αποστολής του επόμενου email, το οποίο θα συνοδεύεται από τη φόρμα ελέγχου εισιτηρίων. Αυτό το email αποστέλλεται όταν η αεροπορική εταιρεία ανοίξει τον έλεγχο εισιτηρίων (για παράδειγμα, στην περίπτωση της Ryanair 48 ώρες πριν την αναχώρηση). Σε αυτήν την περίπτωση, αφού λάβετε τον σύνδεσμο για τη φόρμα, πρέπει να συμπληρώσετε τα απαιτούμενα στοιχεία και αφού εκδώσετε την κάρτα επιβίβασης (θα αποσταλεί στο email που έχετε καταχωρήσει), πρέπει να την εκτυπώσετε και να την έχετε μαζί σας στο αεροδρόμιο.

Προσοχή! Η κάρτα μπορεί να εκτυπωθεί αμέσως μετά τη λήψη του email ή να αποθηκευτεί σε φορητή μνήμη (μνήμη USB, smartphone, φορητό δίσκο κ.λπ.) και να εκτυπωθεί αργότερα, αλλά απαραίτητα πριν από την προσέγγιση στον έλεγχο εισιτηρίων, διαβατηρίου ή ασφάλειας του αεροδρομίου! Πρέπει να έχετε μαζί σας την εκτυπωμένη κάρτα στο αεροδρόμιο μαζί με τα έγγραφα ταυτότητας που χρησιμοποιήσατε κατά τον έλεγχο εισιτηρίων. Η μη προσκόμιση της κάρτας επιβίβασης ή των εγγράφων έχει ως αποτέλεσμα την καταβολή υψηλού τέλους χρέωσης και, σε σπάνιες περιπτώσεις, απαγόρευση της επιβίβασης στο αεροπλάνο.

Δεν μπορώ να κάνω έλεγχο εισιτηρίων. Τι να κάνω;

  • Ελέγξτε αν σας έχει αποσταλεί νέο πρόγραμμα πτήσης και νέος σύνδεσμος ελέγχου εισιτηρίων στο email σας.
  • Εάν η κράτηση αφορά μεγαλύτερο γκρουπ, δεν πρέπει να κάνετε έλεγχο εισιτηρίων για πολλά άτομα ταυτόχρονα. Ενδέχεται να λήξει ο χρόνος της συνεδρίας κατά την εισαγωγή των στοιχείων των εγγράφων. Αυτό σχετίζεται με την ασφάλεια των στοιχείων σας.

Αγορά της υπηρεσίας διαδικτυακού ελέγχου εισιτηρίων της eSky

Ο διαδικτυακός έλεγχος εισιτηρίων είναι μια πρόσθετη υπηρεσία που μπορείτε να αγοράσετε κάνοντας κράτηση εισιτηρίου από ορισμένες αεροπορικές εταιρείες στην eSky. Πρόκειται για μια πρακτική λύση, επειδή ο επιβάτης δε χρειάζεται να θυμάται την ημερομηνία έναρξης του ελέγχου εισιτηρίων από τις αεροπορικές εταιρείες. Τα βήματα της διαδικασίας εκτελούνται για λογαριασμό της eSky από τους συνεργάτες της.

Μετά την αγορά της προαναφερόμενης υπηρεσίας, οι χρήστες της eSky θα λάβουν έναν σύνδεσμο για τη φόρμα που επιτρέπει την εισαγωγή των στοιχείων που απαιτούνται για τον έλεγχο εισιτηρίων. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εισαγάγετε τα απαιτούμενα στοιχεία, να τα επιβεβαιώσετε και, έως και 8 ώρες πριν την αναχώρηση, θα λάβετε ένα email με τις κάρτες επιβίβασης έτοιμες για εκτύπωση. Πρέπει να εκτυπώσετε τις κάρτες επιβίβασης και να τις έχετε μαζί σας στο αεροδρόμιο.

Προσοχή! Η υπηρεσία διαδικτυακού ελέγχου εισιτηρίων μέσω της eSky είναι διαθέσιμη για πτήσεις που εκτελούνται από ορισμένες δημοφιλείς αεροπορικές εταιρείες. Η υπηρεσία μπορεί να προστεθεί στο καλάθι αγορών κατά την κράτηση αεροπορικού εισιτηρίου.

Αλλαγές μετά τον έλεγχο εισιτηρίων

Μετά τον διαδικτυακό έλεγχο εισιτηρίων, οι Ryanair, Wizz Air και Easy Jet σάς επιτρέπουν να αλλάξετε την ημερομηνία πτήσης ή το όνομα του επιβάτη. Το κόστος του επονομαζόμενου «ανοίγματος εισιτηρίου» είναι 15 EUR / 15 GBP ανά επιβάτη και ανά πτήση. Μετά το άνοιγμα του εισιτηρίου, οι επιβάτες μπορούν να κάνουν αλλαγές σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις πιθανές χρεώσεις της αεροπορικής εταιρείας. Ισχύουν περιορισμοί όσον αφορά το χρονικό διάστημα που είναι δυνατή μια τέτοια αλλαγή.

Προσοχή!

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν με παραδοτέες αποσκευές και χρησιμοποιούν την υπηρεσία διαδικτυακού ελέγχου εισιτηρίων, πρέπει να περάσουν επίσης από τον τυπικό έλεγχο αποσκευών στο αεροδρόμιο.

Μην ξεχνάτε!

  • Μετά τον διαδικτυακό έλεγχο εισιτηρίων δεν επιτρέπονται αλλαγές (το οποίο δεν ισχύει για τις εταιρείες Ryanair, Wizz Air και Easy Jet)
  • Στο αεροδρόμιο οι επιβάτες πρέπει να έχουν τις κάρτες επιβίβασης εκτυπωμένες.
  • Οι κάρτες επιβίβασης μπορούν να εκτυπωθούν σε ασπρόμαυρο χρώμα.
  • Κάθε κάρτα επιβίβασης πρέπει να είναι εκτυπωμένη σε διαφορετικό φύλλο, έτσι ώστε η μία σελίδα της κάρτας να είναι κενή.
  • Στο αεροδρόμιο οι επιβάτες πρέπει να έχουν μαζί τους τα ίδια έγγραφα ταυτότητας που χρησιμοποίησαν κατά τον διαδικτυακό έλεγχο εισιτηρίων.

Οι συμβουλές και οι προτάσεις αυτού του άρθρου και άρθρων συναφών με αυτό προσφέρονται για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν δύναται να αποτελέσουν τη βάση για οποιαδήποτε αξίωση κατά της eSky.gr.

Έχει αυτό το άρθρο τις πληροφορίες που ψάχνατε; Ναι | Όχι
Κατά τη γνώμη μου το άρθρο αυτό:
Ευχαριστούμε για τη γνώμη σας!