μενού

Χαμηλού κόστους και τακτικές αεροπορικές εταιρείες

 • Πάνω από 950 αεροπορικές εταιρείες
 • Aegean, Olympic Air, Ryanair
 • Sky Express, easyJet
 • Οι φθηνότερες πτήσεις

Προς ποιους προορισμούς πραγματοποιούν πτήσεις οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους;

Οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους είναι για ανθρώπους που δε θέλουν να ξοδεύουν πολλά χρήματα στο ίδιο το ταξίδι και που προτιμούν να χρησιμοποιούν το ποσό που εξοικονομούν από την αγορά εισιτηρίων χαμηλού κόστους σε άλλες αγορές.

 • Το δίκτυο των συνδέσεων που προσφέρουν οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους είναι πολύ εκτενές, και ορισμένοι από αυτούς, όταν πρόκειται για συμπληρωματικά δρομολόγια, συνεργάζονται με τους ανταγωνιστές τους προκειμένου να προσφέρουν αεροπορικά εισιτήρια χαμηλού κόστους για τις πιο μακρινές γωνιές της γης. Οι χαμηλού κόστους αερομεταφορείς που δραστηριοποιούνται στα ελληνικά αεροδρόμια εξυπηρετούν πρωτίστως προορισμούς εντός Ευρώπης.

 • Οι εν λόγω αερομεταφορείς πραγματοποιούν πτήσεις προς τις πόλεις και τα θέρετρα με την πιο υψηλή δημοτικότητα, και κυρίως προς παράκτιες περιοχές. Να έχετε υπόψη σας ότι οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους εστιάζουν πολύ στο κέρδος, για αυτό και ένα πλήθος συνδέσεων είναι διαθέσιμο μόνο για την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, περίοδο για την οποία είναι βέβαιοι ότι θα μπορέσουν να γεμίσουν τα αεροπλάνα τους με επιβάτες.

 • Εάν μια πόλη έχει πάνω από ένα αεροδρόμιο, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους πραγματοποιούν τις πτήσεις τους προς εκείνο που βρίσκεται στην πιο μακρινή απόσταση από το κέντρο της πόλης. Αυτό οφείλεται στα κόστη που προκύπτουν – όσο πιο κοντά βρίσκεται ένα αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης, τόσο πιο υψηλές είναι οι χρεώσεις του.

Βαθμολογία αερομεταφορέα

  Αερομεταφορέας Τιμές εισιτηρίων Άνεση Εγκαιρότητα Προσωπικό Συνολική βαθμολογία Αρ. κριτικών
1. SKY express SKY express (GQ) 3.6 3.9 4 4.4 3.9 165
2. Aegean Aegean (A3) 3.8 4.2 4.3 4.7 4.3 388
3. Olympic Air Olympic Air (OA) 3.6 4.2 4 4.4 4 30
4. Ryanair Ryanair (FR) 3.9 3.6 4 4.3 3.9 22822
5. easyJet easyJet (U2) 3.9 3.7 3.9 4.3 3.9 3142
6. Lufthansa Lufthansa (LH) 3.6 4.1 4.1 4.5 4.1 1896
7. Volotea Volotea (V7) 3.7 3.9 3.9 4.3 3.8 106
8. Turkish Airlines Turkish Airlines (TK) 3.9 4.3 4.2 4.6 4.3 534
9. Swiss Swiss (LX) 3.7 4.2 4.2 4.6 4.2 376
10. British Airways British Airways (BA) 3.6 3.8 4 4.2 3.9 484

Ποιοι είναι οι φθηνότεροι αερομεταφορείς;

Όταν υπολογίζετε το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων, δεν πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας μόνο την τιμή του ναύλου.

 • • Σε ό,τι αφορά τους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους, η τιμή ενός εισιτηρίου δεν περιλαμβάνει παραδοτέες αποσκευές ή άλλες υπηρεσίες που διατίθενται επί του αεροσκάφους ή πριν από την επιβίβασή σας σε αυτό. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αεροδρόμια στα οποία δραστηριοποιούνται οι εν λόγω αερομεταφορείς συνήθως βρίσκονται περιφερειακά των πόλεων ή ακόμη και δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από αυτές.

 • • Να θυμάστε να ελέγχετε πόσο κοστίζει η μεταφορά από το αεροδρόμιο προς το ξενοδοχείο σας. Σε ακραίες περιπτώσεις ενδέχεται να αποδειχθεί πιο ακριβή ακόμα και από αεροπορικό ταξίδι προς κάποιο άλλο αεροδρόμιο. Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος προκειμένου να σκεφτείτε το συνολικό κόστος του ταξιδιού.

 • • Μπορείτε, φυσικά, να αγοράζετε φθηνά εισιτήρια από αερομεταφορείς χαμηλού κόστους και να ξοδεύετε πολύ λίγα χρήματα για το ίδιο το ταξίδι. Να έχετε, ωστόσο, στο μυαλό σας και έναν χρυσό κανόνα – εάν δεν χρειάζεστε οπωσδήποτε παραδοτέες αποσκευές, δεν αξίζει να παίρνετε μαζί σας, καθώς και να πληρώνετε τα πρόσθετα τέλη τους. Τα περισσότερα είδη προσωπικής υγιεινής μπορείτε να τα αγοράσετε αφότου φτάσετε στον προορισμό σας.

Εκπτώσεις αερομεταφορέων

Οι τιμές των εισιτηρίων αλλάζουν συχνά. Ορίστε η ευκαιρία σας να κυνηγήσετε τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια.

 • Αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν για πολλούς λόγους – λόγω της σεζόν, λόγω του αριθμού των ενδιαφερόμενων επιβατών ή λόγω αλλαγών στις αεροδρομιακές χρεώσεις. Μερικές φορές οι επιβάτες, εφόσον είναι αρκετά υπομονετικοί, μπορούν να βρουν εξαιρετικές προσφορές που κοστίζουν τόσο φθηνά όσο το 10% της αξίας του βασικού ναύλου.

 • Η μεταβλητικότητα των τιμών μπορεί επίσης να αποτελεί συνέπεια ενός άλλου στοιχείου που περιμένουν πώς και πώς όσοι κυνηγούν τις ευκαιρίες – του στοιχείου των ειδικών προσφορών, τις οποίες θέτουν σε κυκλοφορία οι αερομεταφορείς και οι οποίες είτε παρέχονται σε τακτική βάση ορισμένες φορές, είτε σε συνδυασμό με κάποιο συγκεκριμένο γεγονός, είτε ακόμη και χωρίς κάποια προειδοποίηση ή ειδική περίσταση. Για παράδειγμα, η LOT θέτει σε κυκλοφορία μια προσφορά κάθε Τετάρτη, με την οποία μειώνει τις τιμές των πτήσεων για επιλεγμένα δρομολόγια.

 • • Οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους διεξάγουν επίσης εκπτώσεις στους ναύλους, κατά τη διάρκεια των οποίων εκπτώσεων ορισμένα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν με λίγα μόλις ευρώ. Όταν ανοίγει ένα νέο δρομολόγιο, προσφέρεται σχεδόν πάντα μια δεξαμενή από φθηνά αεροπορικά εισιτήρια. Αξίζει να τις αναζητείτε αυτές τις περιστάσεις, καθώς όταν οι εκπτώσεις τίθενται σε ισχύ, τα εισιτήρια εξαντλούνται πολύ γρήγορα

Αερομεταφορείς χαμηλού κόστους στην Ελλάδα

 • Τα τελευταία χρόνια τα ταξίδια μέσω αερομεταφορέων χαμηλού κόστους έχουν γίνει πολύ δημοφιλή. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στην πλούσια προσφορά που υπάρχει σε αερομεταφορείς τέτοιου τύπου, οι οποίοι εκτελούν δρομολόγια σχεδόν προς κάθε γωνιά της Ευρώπης και ορισμένες φορές ακόμα και πιο μακριά.

 • Ο πιο δημοφιλής αερομεταφορέας χαμηλού κόστους στην Ελλάδα είναι η εταιρεία Ryanair, η οποία εδρεύει στην Ιρλανδία. Ορισμένοι τέτοιοι αερομεταφορείς που δραστηριοποιούνται στη χώρα δεν εκτελούν μόνο ευρωπαϊκά αλλά και εγχώρια δρομολόγια.

 • Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται και άλλοι αερομεταφορείς, όπως ο ρουμανικός Blue Air και ο βρετανικός easyJet. Μην εκπλήσσεστε, λοιπόν, όταν ψάχνετε κάποια σύνδεση και βλέπετε προσφορές και από αερομεταφορείς χαμηλού κόστους στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης.

 • Ποιοι είναι οι ασφαλέστεροι αερομεταφορείς;

  Για τα αεροπορικά ταξίδια δεν υπάρχει κάποιο ενιαίο πρότυπο. Το επίπεδο των ανέσεων εξαρτάται από τον αερομεταφορέα και την κατηγορία του εισιτηρίου. Οι θέσεις ενίοτε μπορεί να έχουν φαρδιά καθίσματα και επαρκή χώρο για τα πόδια. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει καθόλου με την ασφάλεια. Κάθε αεροπλάνο οφείλει πριν από την απογείωση να πληροί κάποιες απόλυτα συγκεκριμένες προϋποθέσεις προκειμένου να του επιτραπεί η πραγματοποίηση της πτήσης. Και φυσικά αυτό ισχύει και για τα αεροπλάνα που χρησιμοποιούν οι χαμηλού κόστους αερομεταφορείς. Πριν από κάθε απογείωση ελέγχονται οι ίδιες παράμετροι και τα αεροσκάφη υποβάλλονται στους ίδιους τακτικούς ελέγχους. Υπάρχουν οργανισμοί και εταιρείες που δημοσιεύουν σε τακτική βάση βαθμολογικές κατατάξεις των αερομεταφορέων με θέμα την ασφάλεια. Σε αυτές τις βαθμολογικές κατατάξεις λαμβάνονται υπόψη ποικίλες παράμετροι, κάτι που δικαιολογεί το γεγονός ότι δεν είναι πάντοτε ακριβώς ίδιες. Ωστόσο εδώ και χρόνια στην κορυφή των βαθμολογικών κατατάξεων ασφάλειας βρίσκονται οι ίδιοι αερομεταφορείς, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και εταιρείες χαμηλού κόστους. 

 • Πού να ψάξω για αερομεταφορείς χαμηλού κόστους;

  Σε όλους μας αρέσουν τα γρήγορα, φθηνά και άνετα ταξίδια. Συνήθως μπορούμε να ικανοποιήσουμε δύο από αυτές τις επιθυμίες. Ωστόσο, αν πρόκειται για ταξίδι που θα διαρκέσει λίγες μόνο ώρες, αξίζει να υπομείνουμε την έλλειψη των ανέσεων και να επιλέξουμε κάποια προσφορά από αερομεταφορείς χαμηλού κόστους. Και πού μπορούμε να τους βρούμε; Το καλύτερο μέρος να ψάξει κανείς είναι εκεί που απευθύνονται για τους φθηνότερους ναύλους όσοι κυνηγούν τις ευκαιρίες. Και φυσικά ο λόγος για τις μηχανές αναζήτησης πτήσεων, που προβάλλουν αποτελέσματα από όλους τους αερομεταφορείς σε ένα μέρος. Απλώς επιλέξτε την πόλη από την οποία θέλετε να αναχωρήσετε, τον προορισμό σας και τις ημερομηνίες του ταξιδιού σας. Η μηχανή αναζήτησης θα βρει τις προσφορές εκατοντάδων αερομεταφορέων –συμπεριλαμβανομένων των χαμηλού κόστους– που ισχύουν τη δεδομένη στιγμή και θα σας δείξει τον πιο οικονομικό τρόπο να πάτε εκεί που θέλετε. Πρόκειται για μια πολύ βολική μέθοδο, καθώς σε ένα μέρος και μόνο μπορείτε να ελέγξετε τις προσφορές όλων των χαμηλού κόστους αερομεταφορέων για το δρομολόγιο μιας ημερομηνίας και να τις συγκρίνετε με τις προσφορές των κοντινών ημερομηνιών. Έτσι η εύρεση των φθηνότερων και των πιο άνετων πτήσεων γίνεται μια εύκολη και σύντομη υπόθεση.