μενού

Παραδοτέες αποσκευές - Κανονισμοί και πως τις ετοιμάζουμε

Παραδοτέες αποσκευές - Κανονισμοί και πως τις ετοιμάζουμε

Οι παραδοτέες αποσκευές (γνωστές και ως «κύριες») μεταφέρονται στο χώρο αποσκευών του αεροσκάφους. Μπορείτε να παραδώσετε τέτοιου τύπου αποσκευές στο γκισέ της αεροπορικής πριν από τη πτήση σας.

Η αεροπορική εταιρεία αναλαμβάνει την ευθύνη για τη μεταφορά των αποσκευών σας μόλις γίνει ο έλεγχος τους και τοποθετηθεί η σχετική ετικέτα. Σας δίνεται μέρος της ετικέτας, το οποίο συνήθως επικολλάται στην κάρτα επιβίβασης σας και το χρησιμοποιείται για την παραλαβή των αποσκευών σας κατά την άφιξη σας ή σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε πρόβλημα (καταστροφή ή κλοπή κατά τη διάρκεια της πτήσης).

Όρια αποσκευών

Τα όρια βάρους και καθώς και η ποσότητα τεμαχίων των παραδοτέων αποσκευών διαφοροποιούνται από την κάθε αεροπορική εταιρεία (ανατρέξτε στους Όρους και Προϋποθέσεις του αερομεταφορέα σας για αναλυτικές πληροφορίες)

Οι διαστάσεις ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με το δρομολόγιο και την κατηγορία του εισιτηρίου σας. Γενικά, ισχύουν τα παρακάτω τόσο στις χαμηλού κόστους όσο και στις τακτικές αερογραμμές:

158 cm

 

μέγιστες διαστάσεις παραδοτέας αποσκευής (ύψος + μήκος + πλάτος)

 

20-32 κιλά

μέγιστο βάρος

1-4

αριθμός επιτρεπόμενων τεμαχίων

 

Ποια αντικείμενα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να μεταφέρονται στις παραδοτέες αποσκευές;

Για λόγους ασφαλείας, ορισμένα είδη απαγορεύονται σε αεροσκάφη. Ανεξάρτητα από την αεροπορική εταιρεία που επιλέγετε, απαγορεύεται η μεταφορά εκρηκτικών, εύφλεκτων υλικών (όπως αλκοόλ καθαρότητας άνω του 70%), πυροτεχνήματα, υγρά καύσιμα και εκρηκτικοί μηχανισμοί. Επιπλέον, απαγορεύεται η μεταφορά χημικών ή τοξικών ουσιών. Ενδεικτικά αναφέρονται: δηλητήρια, συσκευές δακρυγόνων αερίων, διαβρωτικές χημικές ουσίες, υλικά χρωματισμού, και φιάλες υγραερίου.

Σημαντικό!

Μη μεταφέρετε εύθραυστα ή αντικείμενα αξίας, όπως φορητούς υπολογιστές, φωτογραφικές μηχανές, μετρητά, κοσμήματα ή έγγραφα στις παραδοτέες αποσκευές για να αποφύγετε τον κίνδυνο ζημιάς ή απώλειάς τους.

Ειδικές ή υπερμεγέθεις αποσκευές

Ενημερώστε την αεροπορική εταιρεία εκ των προτέρων σχετικά με τυχόν υπερμεγέθη αποσκευές ή ασυνήθιστα είδη αποσκευών (όπως ποδήλατα, σανίδες σέρφινγκ/σνόουμπορντ, εξοπλισμό σκι ή μουσικά όργανα), το αργότερο 48 ώρες πριν την αναχώρηση σας. Οι σύμβουλοι εξυπηρέτησης μας είναι διαθέσιμοι ώστε να σας βοηθήσουν να προσθέσετε τέτοιου είδους αποσκευές.

Αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους

Οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους συχνά έχουν επιπλέον χρεώσεις για τις παραδοτέες αποσκευές. Αν αποφασίσετε να πάρετε μαζί σας παραδοτέες αποσκευές, θα πρέπει να το επιλέξετε από το κατάλληλο πλαίσιο κατά την διάρκεια κράτησης της πτήσης σας στη σελίδα μας. Πιο συγκεκριμένα μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων των επιβατών υπάρχει η επιλογή αποσκευές στην οποία μπορείτε να ελέγξετε τις διαθέσιμες επιλογές και το κόστος τους και στη συνέχεια να επιλέξετε αυτό που χρειάζεστε. Το κόστος των αποσκευών θα συμπεριληφθεί στην τελική τιμή του εισιτηρίου σας πριν ολοκληρώσετε την κράτηση.

 • Στις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες, το μέγιστο βάρος μιας παραδοτέας αποσκευής 20 κιλά και φτάνει μέχρι τα 32 κιλά (υπερμεγέθεις). Ακόμα και αν έχετε αγοράσει τη δυνατότητα επιπλέον αποσκευής, η αποσκευή σας δεν πρέπει να υπερβαίνει αυτό το όριο.
 • Οι πληρωμένες παραδοτέες αποσκευές που υπερβαίνουν τα όρια βάρους ή διαστάσεων θεωρούνται υπερμεγέθεις ή ειδικές αποσκευές και υπόκεινται σε επιπλέον χρεώσεις.
 • Δεν είναι δυνατή η κράτηση παραδοτέας αποσκευής για βρέφη (0-2 ετών).
 • Δεν είναι δυνατή η κατανομή ορίων βάρους μεταξύ αποσκευών. Για παράδειγμα, δύο επιβάτες που ταξιδεύουν μαζί με όριο παραδοτέων αποσκευών 15 κιλά ο καθένας, δεν μπορούν να πάρουν μία αποσκευή βάρους 20 κιλών και μία αποσκευή βάρους 10 κιλών.
 • Δεν είναι δυνατός ο συμψηφισμός βάρους πολλών επιβατών σε μία αποσκευή. Για παράδειγμα, δύο επιβάτες που ταξιδεύουν μαζί με όριο παραδοτέων αποσκευών 15 κιλά ο καθένας, δεν μπορούν να πάρουν μία αποσκευή βάρους 30 κιλών.
 • Φροντίστε να ελέγξετε τα όρια βάρους συγκεκριμένων αερομεταφορέων στην ενότητα Όροι και Προϋποθέσεις του ιστότοπού τους.

 

Τακτικοί αερομεταφορείς

 • Οι παραδοτέες αποσκευές συνήθως περιλαμβάνονται στην τιμή του εισιτηρίου. Ωστόσο, παρατηρείται ολοένα και περισσότερο και στους τακτικούς αερομεταφορείς να μη περιλαμβάνουν την παραδοτέα αποσκευή στο βασικό τους εισιτήριο.
 • Τα όρια βάρους και ποσότητας εξαρτώνται από την κατηγορία θέσης (οικονομική, διακεκριμένη, πρώτη) και το δρομολόγιο.
 • Αποσκευές που υπερβαίνουν τα όρια θεωρούνται υπερμεγέθεις και χρεώνονται σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα χρεώσεων.
 • Δείτε επίσης: Επιτρεπόμενες αποσκευές - Τακτικές αερογραμμές

 

Περιορισμοί αποσκευών

Πριν ξεκινήσετε να πακετάρετε:

 • Δείτε τα αναλυτικά όρια αποσκευών του αερομεταφορέα με τον οποίο ταξιδεύετε.
 • Φροντίστε να γνωρίζετε τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να έχετε μαζί σας στις χειραποσκευές και τις καταγεγραμμένες αποσκευές.
 • Υπενθυμίζουμε ότι η μεταφορά υγρών, τζελ και αερολυμάτων υπόκειται σε περιορισμούς. Όλα τα καλλυντικά, ποτά και άλλα υγρά πρέπει να μεταφέρονται μόνο σε δοχεία που έχουν μέγιστη ποσότητα 100 ml και πρέπει να συσκευάζονται σε διαφανή πλαστική σακούλα. Κάθε επιβάτης μπορεί να πάρει συνολικά 1 λίτρο υγρών στην πτήση. Εάν θέλετε να πάρετε καλλυντικά σε μεγαλύτερα δοχεία, πρέπει να τα βάλετε στις καταγεγραμμένες αποσκευές.
 • SOS για το ταξίδι σας: Σημαντικά πράγματα που πρέπει να πάρετε μαζί σας όταν ταξιδεύετε

 

Συμβουλές για το πακετάρισμα

Όταν πακετάρετε, έχετε υπόψη τα παρακάτω:

 • Μεταφέρετε πάντα κοσμήματα, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, μετρητά, κλειδιά, φάρμακα, έγγραφα και άλλα αντικείμενα αξίας στις χειραποσκευές.
 • Προστατεύστε τα εύθραυστα αντικείμενα τυλίγοντας τα με απαλό ύφασμα ή χαρτί.
 • Ζυγίστε τις αποσκευές σας πριν φύγετε για το αεροδρόμιο για να αποφύγετε τυχόν επιπλέον χρεώσεις.
 • Προστατεύστε τις καταγεγραμμένες αποσκευές σας από ζημιές κατά τη μεταφορά: κλείστε προσεκτικά όλα τα φερμουάρ και τις κλειδαριές της βαλίτσας, του σακιδίου ή της τσάντας σας, τυλίξτε με ελαστική μεμβράνη και ασφαλίστε με ιμάντα ή τοποθετήστε σε θήκη.
 • Αφαιρέστε όλες τις ετικέτες από προηγούμενα ταξίδια. Αν τις αφήσετε επάνω στην αποσκευή, υπάρχει κίνδυνος αυτή να καταλήξει σε λάθος προορισμό.
 • Γράψτε σε μια ετικέτα και βάλτε σε κάθε καταγεγραμμένη αποσκευή τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Στα γραφεία ελέγχου εισιτηρίων, διατίθενται ειδικές ετικέτες.
 • Για την αποφυγή σύγχυσης, τοποθετήστε κάτι στις αποσκευές για να τις ξεχωρίζετε, όπως μια κορδέλα ή ένα αυτοκόλλητο έντονου χρώματος.

 

Αν βρήκατε το άρθρο μας χρήσιμο στείλτε το και σε κάποιο φίλο σας!

 

Οι συμβουλές και οι προτάσεις αυτού του άρθρου και άρθρων συναφών με αυτό προσφέρονται για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν δύναται να αποτελέσουν τη βάση για οποιαδήποτε αξίωση κατά της eSky.gr.

Έχει αυτό το άρθρο τις πληροφορίες που ψάχνατε; Ναι | Όχι
Κατά τη γνώμη μου το άρθρο αυτό:
Ευχαριστούμε για τη γνώμη σας!