μενού

Πώς ετοιμάζω τις καταγεγραμμένες μου αποσκευές για την πτήση

Πώς ετοιμάζω τις καταγεγραμμένες μου αποσκευές για την πτήση

Οι καταγεγραμμένες αποσκευές (γνωστές και ως «παραδοτέες» ή «κύριες») μεταφέρονται στην αποθήκη του αεροσκάφους. Μπορείτε να τις παραδώσετε στον εκπρόσωπο της αεροπορικής εταιρείας ή να τις αφήσετε στο σημείο παράδοσης αποσκευών.

Η αεροπορική εταιρεία αναλαμβάνει την ευθύνη για τις αποσκευές σας μόλις γίνει ο έλεγχος και τοποθετηθεί ετικέτα. Σας δίνεται μέρος της ετικέτας, το οποίο συνήθως επικολλάται στην κάρτα επιβίβασης και χρησιμοποιείται για την παραλαβή των αποσκευών σας κατά την άφιξη ή όταν υποβάλλετε διαμαρτυρία εάν κάτι καταστραφεί ή χαθεί κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Όρια αποσκευών

Τα όρια βάρους και αριθμού τεμαχίων των καταγεγραμμένων αποσκευών καθορίζονται ξεχωριστά από την κάθε αεροπορική εταιρεία (ανατρέξτε στους Όρους και Προϋποθέσεις του αερομεταφορέα σας για αναλυτικές πληροφορίες)

Οι διαστάσεις ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με το δρομολόγιο, την κατηγορία θέσης και τη σύνδεση. Γενικά, ισχύουν τα παρακάτω:

158 cm

 

μέγιστες διαστάσεις μίας καταγεγραμμένης αποσκευής (ύψος + μήκος + πλάτος)

 

20-32 κιλά

μέγιστο βάρος σε χαμηλού κόστους και τακτικούς αερομεταφορείς

1-4

αριθμός επιτρεπόμενων τεμαχίων

 

Ποια αντικείμενα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να μεταφέρονται στις καταγεγραμμένες αποσκευές;

Για λόγους ασφαλείας, ορισμένα είδη απαγορεύονται σε αεροσκάφη. Ανεξάρτητα από την αεροπορική εταιρεία που επιλέγετε, απαγορεύεται η μεταφορά εκρηκτικών, εύφλεκτων υλικών (όπως αλκοόλ καθαρότητας άνω του 70%), πυροτεχνήματα, υγρά καύσιμα και εκρηκτικοί μηχανισμοί. Επιπλέον, απαγορεύεται η μεταφορά χημικών ή τοξικών ουσιών. Ενδεικτικά αναφέρονται: δηλητήρια, συσκευές δακρυγόνων αερίων, διαβρωτικές χημικές ουσίες, υλικά χρωματισμού, και φιάλες υγραερίου.

Σημαντικό!

Μη μεταφέρετε εύθραυστα ή αντικείμενα αξίας, όπως φορητούς υπολογιστές, φωτογραφικές μηχανές, μετρητά, κοσμήματα ή έγγραφα στις καταγεγραμμένες αποσκευές για να αποφύγετε τον κίνδυνο ζημιάς ή απώλειάς τους.

Ειδικές ή υπερμεγέθεις αποσκευές

Ενημερώστε την αεροπορική εταιρεία εκ των προτέρων σχετικά με τυχόν υπερμεγέθη ή ασυνήθιστα είδη αποσκευών (όπως ποδήλατα, σανίδες σέρφινγκ/σνόουμπορντ, εξοπλισμό σκι ή μουσικά όργανα), το αργότερο 48 ώρες πριν την αναχώρηση. Ο σύμβουλος του Τηλεφωνικού μας Κέντρου θα σας βοηθήσει με τυχόν διατυπώσεις.

Αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους

Οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους συχνά έχουν επιπλέον χρεώσεις για τις καταγεγραμμένες αποσκευές. Αν αποφασίσετε να αγοράσετε τη δυνατότητα καταγεγραμμένων αποσκευών, πρέπει να επιλέξετε το κατάλληλο πλαίσιο κατά την κράτηση της πτήσης σας. Το κόστος των αποσκευών θα συμπεριληφθεί στην τελική τιμή του εισιτηρίου σας πριν ολοκληρώσετε την κράτηση.

 • Στις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες, το μέγιστο βάρος μιας καταγεγραμμένης αποσκευής είναι 32 κιλά. Ακόμα και αν έχετε αγοράσει τη δυνατότητα επιπλέον αποσκευής, η αποσκευή σας δεν πρέπει να υπερβαίνει αυτό το όριο.
 • Οι πληρωμένες καταγεγραμμένες αποσκευές που υπερβαίνουν τα όρια βάρους ή διαστάσεων θεωρούνται υπερμεγέθεις ή ειδικές αποσκευές και υπόκεινται σε επιπλέον χρεώσεις.
 • Δεν είναι δυνατή η κράτηση καταγεγραμμένης αποσκευής για βρέφη (0-2 ετών).
 • Δεν είναι δυνατή η κατανομή ορίων βάρους μεταξύ αποσκευών. Για παράδειγμα, δύο επιβάτες που ταξιδεύουν μαζί με όριο καταγεγραμμένων αποσκευών 15 κιλά ο καθένας, δεν μπορούν να πάρουν μία αποσκευή βάρους 20 κιλών και μία αποσκευή βάρους 10 κιλών.
 • Δεν είναι δυνατός ο συνδυασμός ορίων βάρους πολλών επιβατών σε μία αποσκευή. Για παράδειγμα, δύο επιβάτες που ταξιδεύουν μαζί με όριο καταγεγραμμένων αποσκευών 15 κιλά ο καθένας, δεν μπορούν να πάρουν μία αποσκευή βάρους 30 κιλών.
 • Φροντίστε να ελέγξετε τα όρια βάρους συγκεκριμένων αερομεταφορέων στην ενότητα Όροι και Προϋποθέσεις του ιστότοπού τους.

 

Τακτικοί αερομεταφορείς

 • Οι καταγεγραμμένες αποσκευές συνήθως περιλαμβάνονται στην τιμή του εισιτηρίου. Ωστόσο, παρατηρείται ολοένα και περισσότερο στους τακτικούς αερομεταφορείς να επιβάλλουν επιπλέον χρεώσεις για αυτές.
 • Τα όρια βάρους και ποσότητας εξαρτώνται από την κατηγορία θέσης (οικονομική, διακεκριμένη, πρώτη) και το δρομολόγιο.
 • Αποσκευές που υπερβαίνουν τα όρια θεωρούνται υπερμεγέθεις και χρεώνονται σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα χρεώσεων.

 

Περιορισμοί αποσκευών

Πριν ξεκινήσετε να πακετάρετε:

 • Δείτε τα αναλυτικά όρια αποσκευών του αερομεταφορέα με τον οποίο ταξιδεύετε.
 • Φροντίστε να γνωρίζετε τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να έχετε μαζί σας στις χειραποσκευές και τις καταγεγραμμένες αποσκευές.
 • Υπενθυμίζουμε ότι η μεταφορά υγρών, τζελ και αερολυμάτων υπόκειται σε περιορισμούς. Όλα τα καλλυντικά, ποτά και άλλα υγρά πρέπει να μεταφέρονται μόνο σε δοχεία που έχουν μέγιστη ποσότητα 100 ml και πρέπει να συσκευάζονται σε διαφανή πλαστική σακούλα. Κάθε επιβάτης μπορεί να πάρει συνολικά 1 λίτρο υγρών στην πτήση. Εάν θέλετε να πάρετε καλλυντικά σε μεγαλύτερα δοχεία, πρέπει να τα βάλετε στις καταγεγραμμένες αποσκευές.

 

Συμβουλές για το πακετάρισμα

Όταν πακετάρετε, έχετε υπόψη τα παρακάτω:

 • Μεταφέρετε πάντα κοσμήματα, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, μετρητά, κλειδιά, φάρμακα, έγγραφα και άλλα αντικείμενα αξίας στις χειραποσκευές.
 • Προστατεύστε τα εύθραυστα αντικείμενα τυλίγοντας τα με απαλό ύφασμα ή χαρτί.
 • Ζυγίστε τις αποσκευές σας πριν φύγετε για το αεροδρόμιο για να αποφύγετε τυχόν επιπλέον χρεώσεις.
 • Προστατεύστε τις καταγεγραμμένες αποσκευές σας από ζημιές κατά τη μεταφορά: κλείστε προσεκτικά όλα τα φερμουάρ και τις κλειδαριές της βαλίτσας, του σακιδίου ή της τσάντας σας, τυλίξτε με ελαστική μεμβράνη και ασφαλίστε με ιμάντα ή τοποθετήστε σε θήκη.
 • Αφαιρέστε όλες τις ετικέτες από προηγούμενα ταξίδια. Αν τις αφήσετε επάνω στην αποσκευή, υπάρχει κίνδυνος αυτή να καταλήξει σε λάθος προορισμό.
 • Γράψτε σε μια ετικέτα και βάλτε σε κάθε καταγεγραμμένη αποσκευή τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Στα γραφεία ελέγχου εισιτηρίων, διατίθενται ειδικές ετικέτες.
 • Για την αποφυγή σύγχυσης, τοποθετήστε κάτι στις αποσκευές για να τις ξεχωρίζετε, όπως μια κορδέλα ή ένα αυτοκόλλητο έντονου χρώματος.

 

Οι συμβουλές και οι προτάσεις αυτού του άρθρου και άρθρων συναφών με αυτό προσφέρονται για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν δύναται να αποτελέσουν τη βάση για οποιαδήποτε αξίωση κατά της eSky.gr.

Ενδιαφέρεστε, αλλά χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;
Ευχαριστούμε για τη βοήθεια

Τα σχόλιά σας θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε καλύτερα και πιο σχετικά άρθρα

Προσωρινά, δεν μπορέσαμε να στείλουμε την δήλωσή σας

Αποστολή ξανά Προσπαθήστε αργότερα